Odpařovací chlazení pro chladicí jednotky a suché chladiče

Odpařovací chlazení pro chladicí jednotky a suché chladiče
 
  • Obecné charakteristiky

    U systému klimatizace se teplo odebírané chladicími jednotkami a suchými chladiči snižuje se zvyšováním venkovní teploty: v létě lze často pro zlepšení provozních podmínek systému využívat odpařovací chlazení.

    Většina systémů chladicích jednotek a suchých chladičů je vlastně dimenzována na základě maximální venkovní teploty: vliv tohoto faktoru v nedávných letech vzrostl v reakci na intenzivní letní horké vlny. Nadměrné dimenzování zařízení znamená větší znečištění, vyšší úrovně hluku a investice navíc, pokud se týká plochy povrchu pro výměnu tepla, která se nevyužívá během období, kdy je požadavek nižší.

    Odpařovací chladiče zvyšují výkonnost systému za těchto specifických podmínek. Společnost Carel nabízí čerpací a rozvodné systémy, které stříkají jemně rozprášenou vodu do proudu vzduchu, který proudí spirálami. Tyto kapičky vody se samovolně odpařují, absorbují energii ze vzduchu, který se následně ochlazuje, a dostávají se do kontaktu s žebrovanými spirálami o nižší teplotě. Tímto způsobem výměník tepla dokáže rozptylovat množství tepla i tehdy, když ovzduší je teplejší, než se očekávalo. Rozprášené částice vody se navíc neodpaří úplně před dosažením žebrované spirály, a v důsledku toho následně dochází ke smáčení žeber výměníku tepla, což dále zvyšuje celkovou účinnost systému. Rozprašovače používané pro aplikace s odpařovacím chlazením mohou pracovat s neupravenou vodou z vodovodu nebo s demineralizovanou vodou a jejich ovládání je velmi jednoduché: vše co je vyžadováno, je tlakový spínač v okruhu chladiva.

    V typickém systému určeném pro provoz za venkovní teploty 26°C a relativní vlhkosti 50 % má suchý chladič o teplotě 30°C při používání odpařovacího chlazení výkon ekvivalentní provozu za teploty 25°C bez odpařovacího chlazení. Za předpokladu, že jsou k dispozici ventilátory s proměnnou rychlostí ovládané invertorem, může systém dosáhnout ještě vyšších úrovní účinnosti i při nízkých teplotách.

    Ve srovnání s odpařovacími chladicími systémy, které nepoužívají rozprašovanou vodu jako například smáčená média, má tento systém několik výhod: snadná instalace i v případě aplikací s dodatečnou montáží, přesnější regulace s nižší spotřebou vody, nižší náklady na údržbu a žádný pokles tlaku ve větracím systému. 

     

     

  • Plus

    Řešení společnosti CAREL pro odpařovací chlazení na chladicích jednotkách a suchých chladičích:

    • Snadná instalace jak na nových, tak na stávajících systémech
    • Chladicí kapacita zvýšena minimálně o 30 %
    • Delší provozní životnost kompresorů
    • Nižší dopad na životní prostředí: menší spotřeba vody a energie
    • Nižší provozní náklady