Čisté místnosti

Čisté místnosti
 
  • Obecné charakteristiky

    Jedním z parametrů, které definují standardní provozní podmínky čisté místnosti, je relativní vlhkost.
    Existuje několik důvodů, proč je vyžadována přesná kontrola vlhkosti; u některých aplikací je stanovená tolerance opravdu pouze 1 %.
    Udržování relativní vlhkosti mezi 40 a 60 % například brání v množení baktérií a dalších biologických znečišťujících látek (jako například virů, plísní a roztočů). Navíc minimalizuje riziko nebezpečných elektrostatických výbojů, které mohou poškodit elektronické díly.
    Neméně důležitá je skutečnost, že relativní vlhkost také ovlivňuje rychlost mnoha chemických reakcí včetně koroze a oxidace. Také to má značný vliv na viskozitu a následně na zpracovatelnost určitých materiálů. Přesná regulace vlhkosti proto znamená lepší kontrolu nad procesy.
    Udržování vnitřní relativní vlhkosti mezi 40 a 60 % také zajišťuje osobní komfort, a proto maximální produktivitu pracovníků. Vyšší hodnoty mohou vyvolávat nepohodlí, zatímco nižší hodnoty mohou vést k zánětu sliznic a popraskané kůži.
    Společnost CAREL poskytuje kompletní řešení pro instalaci v čistých místnostech: od modulárních programovatelných řídicích jednotek až po zvlhčovače, kompletně včetně veškerého příslušenství potřebného pro zaručení vysoké úrovně integrace až po a včetně dozoru nad celým systémem. Vše toto zajišťuje spolehlivost, přesnost a maximální úspory energie.
    Společnost CAREL nabízí obrovskou řadu parních zvlhčovačů s různými výkony, charakteristikami a provozními režimy: modely s ohřívačem, ponořenou elektrodou nebo plynové modely vybavené kompletním příslušenstvím pro používání v jednotkách AHU. Elektrický model s ohřívačem konkrétně zaručuje přesnost v toleranci ±1 % RH, což je limit stanovený pro čisté místnosti.
    Navíc je k dispozici také široká řada adiabatických zvlhčovačů, mezi jejichž výhody patří aktivní příspěvek k regulaci teploty „absorbováním“ určité části nebo veškerého tepla vytvářeného zařízením.

     
  • Plus

    Kontrola podmínek teploty a vlhkosti v místnosti znamená:

    • zabránění v množení baktérií a dalších biologických znečišťujících látek;
    • lepší kontrolu při zpracování a zpracovatelnost materiálů;
    • odstranění statické elektřiny, což brání v elektrostatických výbojích, které mohou poškodit jednotlivé díly;
    • zaručení maximální úrovně komfortu obsluhy, což zvyšuje efektivitu.
     
 

Dokumentace

Obchodní
  • Brožury
    Kód Popis Jazyk Datum * Verze
    +3000059IT camere bianche: controllo dell’umidità e regolazione della CTA ITA  20/03/2013 1.0
    +3000059DE Reinräume Feuchteregelung und Klimatechnik GER  20/03/2013 1.0
    +3000059EN cleanrooms humidity and AHU control solutions ENG  20/03/2013 1.0
    +3000059FR Salles propres: Régulation de l’humidité et régulation des CTA FRE  20/03/2013 1.0