Elektronika a vysoce vyspělé technologie

Elektronika a vysoce vyspělé technologie Elektronika a vysoce vyspělé technologie
 
  • Obecné charakteristiky

    V oblasti elektroniky a vysoce vyspělých technologií je přesná regulace vlhkosti mimořádně důležitá.
    Suchý vzduch, což znamená relativní vlhkost nižší než 40-45 %, je špatný vodič, a proto může docházet k vytváření statického náboje se statickým potenciálem dosahujícím až tisíců voltů. Za určitých podmínek to může vést ke statickým výbojům, které mohou poškodit elektronické díly a vyvolat poruchu funkce výrobků. To je následně velkým problémem v tomto sektoru, obzvláště když vezmeme do úvahy také to, že stále nepatrnější velikosti dílů znamenají vyšší pravděpodobnost výbojů.
    Udržování vlhkosti vzduchu v rámci kontrolovaných limitů (relativní vlhkost obvykle přibližně 55 %) odstraňuje možnost hromadění statických nábojů, protože samotný vzduch se stává přirozeným vodičem, který vybíjí jakoukoliv statickou elektřinu do země.
    Neméně důležitá je skutečnost, že rychlost mnoha chemických reakcí včetně oxidace závisí na teplotě a vlhkosti, a v důsledku toho je třeba tyto hodnoty udržovat ve velmi přesném rozsahu. Určité kroky ve výrobním procesu, konkrétně pájení, navíc vytvářejí velká množství tepla, vyvolávají značná zvýšení teploty a v důsledku toho lokalizované snížení relativní vlhkosti.
    Aby se zajistilo správné provádění výrobních procesů a kvalita výrobků i bezpečnost pracoviště, jsou vyžadovány systémy, které zajišťují přesnou regulaci teploty vzduchu a vlhkosti.
    Mezi řešení patří parní zvlhčovače, obvykle pro nižší zátěže, a adiabatické zvlhčovače, jestliže zátěže budou vyšší.
    Adiabatické zvlhčovače jsou velmi vyspělá zařízení, která fungují tak, že rozprašují vodu na velmi jemné kapičky, které se samovolně odpařují, a tím ochlazují vzduch. Kromě velmi nízké spotřeby energie tato zařízení také snižují zatížení klimatizace, což je aspekt, který je mimořádně užitečný na místech, kde používané stroje nebo zařízení vytvářejí velká množství tepla. Rozprašováním demineralizované vody se navíc minimalizuje množství minerálního prachu neseného v proudu vzduchu.

  • Plus

    Kontrola podmínek teploty a vlhkosti v místnosti znamená:
    • odstranění rizika elektrostatických výbojů, které mohou poškodit části;
    • zlepšení kontroly výrobního procesu;
    • zlepšení bezpečnosti pracoviště;
    • zlepšení komfortu pracovníků a následně jejich úrovně pozornosti;
    • snížení zatížení klimatizace pomocí adiabatických systémů a tím úspory energie.

 

Dokumentace

Obchodní
  • Other related documentation
    Kód Popis Jazyk Datum * Verze
    +3000193EN Direct humidification: Advanced solutions for industrial and commercial environments ENG  15/11/2019 1.1
    +3000193IT Umidificazione diretta: Soluzioni all’avanguardia per ambienti industriali e commerciali ITA  15/11/2019 1.1