Hotely

Hotely Hotely
 
  • Obecné charakteristiky

    Teplota a vlhkost vzduchu patří nepochybně mezi nejdůležitější aspekty, které ovlivňují kvalitu interiéru na místech s přítomností osob. Aby se zajistily příjemné podmínky, musí tyto vlastnosti být přesně regulovány jak v prostorách využívaných jednotlivými hosty, tak na společných místech, jako jsou například restaurace, haly nebo konferenční místnosti. 

    Například v létě je třeba ochlazovat venkovní horký vzduch na příjemnou teplotu přibližně 20-25°C. Za tímto účelem mohou být jednotky pro úpravu vzduchu vybaveny odpařovacími chladicími systémy, které rozprašují vodu na velmi jemné kapičky, které se samovolně odpařují a absorbují teplo ze vzduchu, a tím jej ochlazují. Stejné systémy se mohou používat také pro ochlazování venkovních vstupních prostor, čímž se vytváří vlídné a uvolňující prostředí. Na druhé straně, během zimy může být vzduch dodávaný vytápěcími systémy velmi suchý, s relativní vlhkostí dokonce až pouze 10-30 %. Za těchto podmínek má lidské tělo sklon k uvolňování vlhkosti, vyvolávání vysušení kůže, popraskání rtů a podráždění očí. Kromě těchto nepříjemností suchý vzduch také vyvolává opakovaně se vyskytující bolesti v krku a pomáhá šířit typické zimní nemoci. Aby se tyto problémy překonaly, musí relativní vlhkost být udržována v rámci hodnot, které zaručují příjemné podmínky, obvykle mezi 40 a 60 %, buď pomocí parních zvlhčovačů, nebo adiabatických systémů. Udržování správné úrovně vlhkosti také znamená méně prachu ve vzduchu z koberců, polštářů nebo záclon, což dále omezuje možnost respiračních problémů pro osoby, které trpí alergiemi nebo astmatem. Také to znamená menší vytváření statické elektřiny, jevu, který je nepříjemný při nahromadění nábojů na oděvu, klikách dveří nebo vlasech. Kvalita vzduchu je důležitá nejen v prostorách vyhrazených pro hosty, ale také pro správné řízení dalších dodávaných domovních instalací. Například skladování potravin ve studených místnostech může vyžadovat vyšší úrovně vlhkosti, aby se zachoval vzhled a čerstvost potravin. Jednou z dalších aplikací, která se často vyskytuje obzvláště v luxusních hotelech, jsou parní lázně, kde speciální zvlhčovač udržuje prostředí nasycené párou o teplotě mezi 40 a 45°C, což umožňuje uvolnění těla a očištění se od toxinů. 

  • Plus

    Zvlhčování v zimě pro maximální komfort hostů znamená:

    • vyvarování se nepohodlí kvůli nadměrně suchému vzduchu;
    • snížení množství prachu ve vzduchu;
    • omezování vytváření statické elektřiny;
    • adiabatické systémy pro klimatizaci v létě: