Odpařovací chlazení pro AHU

Odpařovací chlazení pro AHU
 
  • Obecné charakteristiky

    Odpařovací chlazení je proces, který využívá odpařování vody pro ochlazování vzduchu: změna stavu z kapaliny na páru ve skutečnosti absorbuje energii ze vzduchu, který se následkem toho ochlazuje.
    Velmi nízká spotřeba energie znamená, že systémy odpařovacího chlazení jsou ekologickými a energeticky úspornými řešeními: 100 kg odpařené vody za hodinu absorbuje ze vzduchu přibližně 69 kW tepla při spotřebě napájení méně než 1 kW!
    Přímé odpařovací chlazení (DEC) zahrnuje ochlazování a zvlhčování přívodu čerstvého vzduchu na jednotce AHU. Tato technologie je velmi účinná, obzvláště tehdy, když venkovní vzduch je horký a suchý.
    Jestliže je na druhé straně již venkovní vlhkost vysoká, lze používat technologii nepřímého odpařovacího chlazení (IEC). Tato technika využívá adiabatický zvlhčovač pro co největší ochlazování odsávaného vzduchu před tím, než projde výměníkem tepla s příčným průtokem nebo spirálou. Tato jednotka pro regeneraci tepla potom ochlazuje čerstvý vstupující vzduch bez ovlivňování jeho vlhkosti, protože tyto dva proudy vzduchu se nikdy nemíchají.
    Účinnost této technologie závisí značně na typu výměníku tepla, avšak snadno překoná 50 %.
    Vybavení jednotky AHU systémem DEC a/nebo IEC znamená značné úspory provozních nákladů a umožňuje dimenzovat kapacitu chladicí spirály a chladicí jednotky na nižší úrovni.
    Společnost Carel dodává obrovský výběr řešení se širokým rozsahem rychlostí průtoku, charakteristik a provozních režimů, jak pro instalaci do vedení vzduchu, tak pro ochlazování/zvlhčování přímo v klimatizovaných prostorách.
    Jedná se o propracované a mimořádně všestranné systémy s vysokou účinností, které lze používat v široké řadě aplikací: zvyšování komfortu v hotelích, kancelářích nebo nemocnicích; regulace teploty a vlhkosti v průmyslových aplikacích jak pro zvýšení komfortu pracovníků, tak zajišťování stability výrobního procesu, obzvláště v těch oborech, kde používané stroje vytvářejí velká množství tepla, jako je například textilní průmysl, dřevozpracující průmysl, tabákový průmysl a elektronika; nebo konečně pro vytváření venkovních chladicích systémů.

     

     

    Download the E-book

     

     

  • Plus

    Systémy odpařovacího chlazení:

    • zelená řešení s velmi nízkým dopadem na životní prostředí;
    • úspory energie: provozní náklady jsou drasticky sníženy;
    • kapacita chladicích spirál a jednotek může být dimenzována na mnohem nižší úrovni;
    • technologie DEC pro ochlazování a zvlhčování přívodu vzduchu na jednotce AHU;
    • technologie IEC pouze pro chlazení na jednotkách AHU s regenerací tepla.
  • Video