Textilní průmysl

  • Obecné charakteristiky

    Udržování relativní vlhkosti vzduchu v rámci předem nastavených limitů v textilním průmyslu zvyšuje účinnost procesu a zajišťuje nejlepší kvalitu hotového produktu. Úroveň vlhkosti vzduchu ovlivňuje vlastnosti příze a její zpracovatelnost
    Když vzduch je příliš suchý, vlákna ztrácejí svou pružnost, jsou slabší, křehčí a mají sklon se lámat; také se zvyšuje tření, což omezuje klouzání vláken na stroji. To může způsobit prostoje strojů vyžadující manuální zásahy, a mít proto za následek snížení produktivity.
    Udržování vlhkosti v rámci předem nastavených úrovní také pomáhá snižovat množství prachu ve vzduchu. To zvyšuje kvalitu prostředí, v němž se produkty zpracovávají nebo skladují, a odstraňuje riziko malých obláčků prachu zanášejících pohybující se mechanismy.
    Správná úroveň vlhkosti odstraňuje riziko vytváření statické elektřiny, která ztěžuje zpracování materiálu, a která může dokonce způsobit poškození zařízení.
    Stejně důležitou skutečností je to, že nadměrně suchý vzduch přispívá ke smršťování textilie. Udržování vlhkosti na konstantní úrovni umožňuje dosahování vyšší spolehlivosti při řezání a přispívá ke splnění specifikací velikosti, což je rozhodující například při výrobě koberců.
    V některých případech textilní stroje vydávají spoustu tepla, což vyvolává nežádoucí vzestup teploty prostředí. V tomto ohledu jsou optimální technologií adiabatické systémy, protože umožňují současné ochlazování a zvlhčování vzduchu.
    Společnost Carel nabízí širokou řadu parních a adiabatických zvlhčovačů v širokém rozsahu výkonů a charakteristik. Adiabatické zvlhčovače konkrétně pracují tak, že rozprašují vodu na milióny malých kapiček, které se samovolně odpařují a absorbují teplo ze vzduchu. Jedná se o spolehlivé a energeticky úsporné systémy; nejúčinnější z nich spotřebovávají stěží 4 W na litr rozprášené vody.

  • Plus

    Zvlhčování vzduchu pro:

    • snížení křehkosti vláken se současným zvyšováním jejich zpracovatelnosti, čímž se maximalizuje účinnost procesu;
    • snížení množství prachu ve vzduchu;
    • ochranu proti vytváření statické elektřiny;
    • ochlazování vzduchu, absorbování tepla vytvářeného stroji.
 

Dokumentace

Obchodní
  • Other related documentation
    Kód Popis Jazyk Datum * Verze
    +3000193EN Direct humidification: Advanced solutions for industrial and commercial environments ENG  15/11/2019 1.1
    +3000193IT Umidificazione diretta: Soluzioni all’avanguardia per ambienti industriali e commerciali ITA  15/11/2019 1.1