Zemědělský a potravinářský průmysl

Zemědělský a potravinářský průmysl
 
  • Obecné charakteristiky

    Při konzervaci potravin je klíčovým faktorem zvlhčování vzduchu: ovoce a zelenina, ale také maso a sýry jsou ve skutečnosti hygroskopické materiály, které mají sklon měnit svůj obsah vody a dosahovat rovnováhy s okolními podmínkami.
    Aby se konzervace ovoce a zeleniny optimalizovala, je třeba udržovat relativní vlhkost v rámci hodnot 90-95 %. Nižší relativní vlhkost vyvolává částečný úbytek vody v potravinách: to má za následek snížení hmotnosti prodávaného produktu, zhoršení jeho vzhledu a dokonce i předčasné zhoršení stavu samotné potraviny. Aby bylo možné poskytnout přesnější vodítko, úbytek obsahu vody rovnající se 5 % mění charakteristiky produktu do bodu, který může být považován za škodlivý pro prodej samotného produktu.
    V případě mléčných výrobků se relativní vlhkost požadovaná během stárnutí pohybuje mezi 80 a 90 % s výjimkou prvního zrání sýrů s modrou plísní, které vyžaduje relativní vlhkost vyšší než 95 %. Udržování vlhkosti na ideálních hodnotách brání ve vytváření kůrky na sýru a snižuje riziko, že produkt během zrání praskne. Protože tyto produkty mají vysokou ekonomickou hodnotu, je regulace vlhkosti obzvláště výhodná.
    Dokonce i u lahůdek je vyžadována dlouhá doba zrání. Podle produktu se požadovaná relativní vlhkost může pohybovat mezi 60 a 75 %; vyšší hodnoty mohou vést k plísním, zatímco nižší hodnoty mohou způsobit snížení hmotnosti, tvrdnutí dužiny a nejednotnost produktu jako celku.
    Pokud se týká konzervace masa, správné zvlhčování chladicích místností umožňuje zachování červené barvy bez dalšího přidávání nitrátů.
    Společnost Carel nabízí širokou řadu zvlhčovacích zařízení, jak parních, tak adiabatických, která zajišťují přesnou a spolehlivou regulaci vlhkosti, která vám umožňuje zachovat čerstvost produktů, udržet vůni a vzhled a minimalizovat ztrátu hmotnosti.

  • Plus

    Regulace vlhkosti v zemědělství a potravinářském průmyslu vám umožňuje:
    • zabránit v uvolňování vody z potravin, které snižuje hmotnost produktu;
    • zachovávat vzhled a čerstvost potravin;
    • optimalizovat proces stárnutí sýrů a uzeného masa;
    • zpomalovat zhoršování stavu produktů

 

Dokumentace

Obchodní
  • Other related documentation
    Kód Popis Jazyk Datum * Verze
    +3000193EN Direct humidification: Advanced solutions for industrial and commercial environments ENG  15/11/2019 1.1
    +3000193IT Umidificazione diretta: Soluzioni all’avanguardia per ambienti industriali e commerciali ITA  15/11/2019 1.1