Výroba chleba a sucharů (křupavého chleba)

-
Obecné charakteristiky
Potravinářský průmysl vyžaduje přesnou regulaci teploty vzduchu a vlhkosti, a to jak ve výrobních stupních, tak během následného skladování. Proto potřebuje systémy, které dokážou poskytnout optimální podmínky požadované pro zajištění maximální efektivity a hygieny procesu a špičkovou kvalitu produktu.
Uvnitř buněk pro kynutí těsta na chleba musí být například relativní vlhkost vzduchu udržována nad 75 %, aby se zabránilo ve vyschnutí povrchu chleba během kynutí a prvního pečení.
Jestliže vzduch je během kynutí příliš suchý, kůrka praská, což může změnit vůni a zhoršit vzhled produktu. Zvlhčování povrchu těsta pomocí parní trysky před vložením do pece navíc dává chlebu lesklou kůrku.
Výroba sucharů (křupavého chleba) a také sušenek vyžaduje relativní vlhkost vyšší než 75 %, aby se umožnil únik vody bez vysušování, a zajistil se voňavý a lehký produkt.
Společnost Carel díky svým 40 rokům zkušeností nabízí širokou řadu zvlhčovačů, jak parních, tak adiabatických, v širokém rozsahu charakteristik a provozních režimů. Adiabatické systémy mají výhodu v tom, že zajišťují minimální spotřebu energie, protože pracují tak, že rozstřikují vodu (z vodovodu, změkčenou nebo demineralizovanou) na milióny malinkých kapiček, které se samovolně vypařují do vzduchu a zvlhčují jej. U nejúčinnějších systémů příkon dosahuje pouze 4 W na litr rozprášené vody, což je méně než 1 % energie spotřebovávané běžným parním zvlhčovačem. Na druhé straně, parní systémy jsou vhodné pro menší zvlhčovací zatížení nebo tam, kde je pára vyžadována pro udržování správných úrovní vlhkosti v peci nebo pro kondicionování povrchu produktů před vložením do pece nebo po vyjmutí z pece. -
Plus
Udržování vlhkosti vzduchu pro:
- optimalizaci procesu kynutí těsta a současně omezování vytváření prasklin na povrchu produktu a regulace tloušťky kůrky;
- zaručení správného pečení a dosažení požadovaného vzhledu a vůně.